בית המשפט קיבל תביעה של רמ"י נגד חקלאי והורה על תשלום של כ-1.25 מיליון ש"ח דמי שימוש עבור השימוש החורג

עדכונים מהשטח:

בית המשפט קיבל תביעה של רמ"י נגד חקלאי והורה על תשלום של כ-1.25 מיליון ש"ח דמי שימוש עבור השימוש החורג

עו"ד ד"ר מיכל בוסל

הכותבת הינה יועצת משפטית ומנהלת אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים.

בימ"ש השלום בכפר סבא קיבל לאחרונה תביעה שהגישה רמ"י נגד חקלאי ממושב בני ציון על שימוש חורג וקיבל את הסכמות הצדדים לחיוב בתשלום של 1,263,959 ש"ח עבור דמי שימוש ראויים

העובדות

עסקינן בתביעה כספית של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) נגד הנתבע, חקלאי ממושב בני ציון, לסך של 1,820,433 ש"ח עבור דמי שימוש ראויים במקרקעין, שנעשו בהם שימושים חורגים.

לטענת רשות מקרקעי ישראל (התובעת) הנתבע עשה במקרקעין שימוש החורג מהמטרה שלשמה היא הוקצתה. השימוש החורג כלל הסבה של מבנים חקלאיים למשרדים של חברות שונות, השכרת יחידות למגורים והצבת קרוון וסככה שלא כדין וללא היתר.

בפסק דין משנת 2014 בית משפט השלום בנתניה נתן תוקף להסכמות הצדדים, כי יופסק השימוש החורג ב- 7 מבנים, תפונה מכולה ויוסרו כל הסממנים למגורים ולשימוש חורג במבנים. למרות זאת, השימושים החורגים לא הופסקו. בכתב התביעה, נטען כי על הנתבע לפצות את התובעת בדמי שימוש ראויים מהשימושים החורגים אשר הוערכו בחוות דעת של שמאי בסך של 1,820,433 ש"ח.

מנגד, לטענת הנתבע, הוא חקלאי, כבן 71, שרכש את המשק לפני כ- 20 שנה וחי בו עם משפחתו. הנתבע מגדל אבוקדו בשטח של 20 דונם בחלקה. המבנים נשוא התביעה הוקמו לפני שנים רבות בהיתר כדין ו/או בהסכמה של התובעת, חלקם בשנות ה- 50 של המאה הקודמת והשימוש בהם הוא כדין.

אופן ניהול ההליך – בהסכמת הצדדים, מונה שמאי מקרקעין כמומחה מטעם בית המשפט. לאחר מכן, נחתמו צווים, שמכוחם התקבל מידע הרלוונטי לשימוש במקרקעין מהמועצה האזורית חוף השרון ומחברת החשמל. בהמשך, הצדדים הגיעו להסכמות דיוניות לפיהן הנתבע הודה בשימושים במבנים לפי השטחים והתקופות שנטענו בכתב התביעה, בכפוף לטענותיו ביחס לאחד המבנים וכן להפסקות שימוש, כעולה מדו"חות הארנונה, אשר בגינן הוסכם כי הנתבע לא יחויב בדמי שימוש. עוד הוסכם כי חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט תהווה את הבסיס לחיוב הכספי.

דיון והכרעה

בית המשפט ביסס את הכרעתו על גישת הפסיקה לפיה יש לחייב את מי שעשה שימוש חורג במקרקעין בדמי שימוש ראויים המביאים בחשבון גם את הרווח היזמי, על בסיס עקרונות החיוב בעשיית עושר ולא במשפט.

בית המשפט התייחס לעובדה שבמקרים מסוימים בתי המשפט ראו לנכון לסטות מהחיוב, פותחת פתח למתן פטור מרכיב דמי הייזום במקרים המתאימים וכאשר קיימת להקלה מסוג זה הצדקה מיוחדת. אולם בנסיבות העניין, בית המשפט לא מצא בסיכומי הנתבע הצדקה לפטור אותו מהחישוב הכולל את דמי הרווח היזמי. עוד נקבע כי דמי השימוש יחושבו לפי שיעור של 6%.

הוסכם כי הצדדים יגישו לבית המשפט את תחשיב הסכומים לחיוב, על בסיס ההסכמות שהושגו וקביעות פסק הדין. על כן, הצדדים הודיעו לבית המשפט כי הסך לחיוב הוא 1,263,959 ש"ח ובית המשפט קיבל את הסכמות הצדדים ונתן להן תוקף של פסק דין. בנוסף, נקבע כי על התובע לשלם לרמ"י שכ"ט עו"ד בסך של 50,000 ש"ח בתוספת מע"מ.

ת"א (כ"ס) 12443-11-20 רשות מקרקעי ישראל נ' ארנפלד

** האמור אינו בגדר חוות דעת או ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא, אלא מידע כללי בלבד.

צור קשר

מלא את הטופס למטה, וניצור איתך קשר בהקדם.